
بخاری برقی یکی از لوازم برقی خانگی است که به دلیل گرمازا بودن و انتقال سریع گرما به محیط و هنچنین مصرف سوخت پاک ( برق) به حد وفور در اختیار مصرف کنندگان میباشد. زیرا همانطور که گفته شد بازده گرمایی آن زیاد است و آلودگی آن در مقایسه با آلودگی ناشی از سوختهای مثل نفت ، گاز و زغال سنگ خیلی پایینتر است.
ساختمان بخاری برقی
المنت :
المنت عبارت است از یک مقاومت مفتولی که به دور سرامیک یا آجر نسوز پیچیده شده است . این ساختار بگونه ای است که اگر جریان برق از آن بگذرد، حرارت تولید میکند. جنس این نوع مقاومتها از کرم نیکل یا کرم آلومینیوم است و با توانهای مختلف ۵۰۰ وات ، ۱۰۰۰ وات ،۱۵۰۰ وات و در اندازههای ۲۰ و ۲۵ و ۳۰ سانتیمتر در بازار موجود میباشد. هنگام تعویض یک مقاومت جدا از توان ، به طول آن نیز باید توجه نمود تا مناسب بخاری برقی باشد.
عایق بین المنت و بدنه :
این عایق که معمولا از جنس چینی است، جهت استقرار پایههای المنت بر روی صفحه بخاری مورد استفاده قرار میگیرد. این عایق علاوه بر خاصیت عایق بودن از مقاومت حرارتی خوبی نیز برخوردار هستند.
بدنه :
بدنه بخاری برقی معمولا از فلز ساخته میشود. چون بهتر از بدنه پلاستیکی یا کائوچویی میتواند در مقابل حرارت زیاد دوام بیاورد و به هیچ وچه تغییر شکل نمی دهد. بدلیل فلزی بودن بدنه و حفظ ایمنی در مقابل برق گرفتگی تمهیداتی برای اتصال برق بخاری بکار گرفته میشود. که از آن جمله میتوان به استفاده از سرامیک و چینی به عنوان عایق در ترمینالهای ارتباطی و استفاده از وارینش به عنوان حفاظ پوششی اشاره کرد.
جنس وارینش معمولا از الیاف نسوز و مقاوم در برابر حرارت است، و مقاومت آن در برابر حرارت ، بسیار زیاد است. متاسفانه امروزه در ساخت وارینش از الیاف نامرغوب فراوان استفاده میشود، که سبب ناپایداری آن در برابر حرارت میشود. از این جهت باید در تعویض وارینش به کیفیت جنس آن توجه شود تا متحمل هزینه های اضافی نشویم.
کلید:
کلید بخاریهای برقی در دو نوع ساده و لامپدار تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرد. این کلیدها معمولا آمپراژ بالایی دارند و علت استفاده این نوع کلید به خاطر جریان مصرفی بالای بخاری است. تعداد کلیدهای بخاری بسته به تعداد المنت متفاوت است. امروزه از بخاریهای سه المنتی با سه کلید و یا دو کلید ، زیاد استفاده میشود.
استفاده از مقاومت سری در کلید به منظور محدود کردن ولتاژ دو سر لامپ و نیز کاهش جریان عبوری از آن است. اندازه مقاومتها متفاوت است ولی چیزی که در اغلب بخاری برقی ها دیده می شود در حدود ۱۵۰ کیلو اهم میباشد.
سیم رابط :
سیم رابط همان هادی مسی است. این سیم باید توانایی عبور دادن جریان های بالا را از خود داشته باشد، سطح مقطع سیم رابط باید حداقل ۱٫۵ میلیمتر مربع در نظر گرفته شود .
بدلیل ارتباط نزدیک سیم رابط بخاری برقی با منبع حرارت ، بر روی آن پوشش (الیاف نسوز و یا الیاف نخی معمولی)کشیده میشود که مقاومت و دوام آنرا تا حد زیادی بالا ببرد.
عیب یابی و تعمیر بخاری برقی
بخاری برقی اصلا گرم نمیکند. علت این امر می تواند در موارد زیر باشد. دقت داشته باشید گرم نشدن بخاری برقی ممکن است یک یا چند علت را همزمان داشته باشد.
۱-سیم رابط قطعی دارد : قطعی را برطرف کرده ، در صورت لزوم آن را تعویض کنید.
۲-کلید خراب است : کلید را تعویض کنید.
۳-دوشاخه یا پریز خراب است : آنها را چک کرده و در صورت لزوم تعویض یا تعمیر کنید.
۴-اتصال سیم رابط به بخاری درست صورت نگرفته است : اتصالها را یکی به یکی بررسی کنید و آنها را برقرار کنید.
بخاری اتصال بدنه دارد.
۱-عایق بین المنت و بدنه از بین رفته است : آن را تعویض کنید.
۲-در محل ورود سیم رابط به بخاری اتصال برقرار شده یا سیم رابط با بدنه ارتباط پیدا کرده است : اتصال را برطرف کنید. معمولا علت اتصال سیم های رابط مرغوب نبودن وارینش است لذا از وارنش مرغوب استفاده کنید.
اکیداً توصیه می شود اگر تجربه ای در زمینه تعمیر لوازم برقی ندارید برای انجام این کار حتما از یک کارشناس یا فرد ماهر کمک بگیرید.
نظرات شما عزیزان: